Moralpanik


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Sossarnas demonstrationståg fortsätter att tunna ut. Med tanke på medelåldern så är inte moderaterna deras främsta antagonist längre, det är PRO som kommer knäcka Perssons parti. När demonstrationstågen inte samlar upp ilskna kommunalare kan man ju alltid fylla ut med några marschorkestrar. Lite mer fart och fläkt är det i de andra 1 maj tågen. Arbetarbladets ledarskribent Kennet Lutti fick dock moralpanik över syndikalisternas sommarjobbs kampanj och fräser:

"Dagens fåntratt: Özger Kodemir. Den unge syndikalisten uppmanade alla sommarjobbare att sno med sig toarullar hem från jobbet, dra runt på tredjedelsfart och maska."

Att Fredrik Reinfeldt och Nasse-Lasse i FP tänker viga sina liv till att jaga sjukskrivna och bidragstagare med blåslampa är helt i sin ordning. Men när självutnämnda företrädare för arbetarrörelsen stämmer in i hetsen över den låga arbetsmoralen luktar det illa. Det var bättre förr när Arbetarbladets ledarskribenter med Helena Klingspor i spetsen tumlade omkring med arbetarklassens olycksfåglar bland jack vegas maskiner och billig öl på Lucky grill bar. Då slapp man läsa fördömande strunt från folk som inte har en aning om vad de skriver om.

Det är nog just denna unkna arbetsmoral som kör sossarna i botten, landstinget i Gävleborg är ett bra exempel på sossarna oförmåga att förstå arbetarklassens situation. Högst sjukskrivningar i landet och det åtgärdas med större nedskärningar.
Och egentligen så handlar det inte om moral, när jag själv gjorde min studie om sambandet mellan inflytande på arbetsplatsen (ett äldreboende) och hälsan så framkom ett tydligt mönster. Arbetssituationen suger och är sjukt stressig, vad gör man? Alla deltagare i studien berättade om hur arbetskamraterna sinsemellan tog kontroll över småsaker på arbetet. Och fick de inte som de ville så sjukskrev man sig:

vill jag inte jobba utan göra något annat.. så ställer alltid de andra upp.. det är alltid nån som kan byta.. jag har faktiskt aldrig varit med om att det är ingen som har kunnat.. det är kanske därför jag trivs också.. då slipper man ringa och sjukskriva sig exempelvis.. ah men det är ju sanningen..”

Det handlar om att följa vår natur. De senaste 10 000 åren har den mänskliga arvsmassan förändrats blott 0,18% medan samhället ser helt annorlunda ut. Vårat stressystem är anpassat för mammutar, inte mammon. När binjurarna pumpar ut kortisol är tanken flykt eller fight. En otrygg arbetssituation, skral ekonomi och allmän prestationsångest triggar igång stressystemet konstant, men det finns ingenstans att fly, och att ta sig an fighten mot hela jäkla systemet är nog övermäktig så det förslår.
Men! Naturen har finurligt nog utrustat oss med kroppsegna motgifter mot kortisolet. T.ex. Endorfiner och serotonin sänker båda stressen, endorfiner utsöndras vid fysisk aktivitet så som dans och serotonin skjuter i höjden av skratt, kärlek och sex. Så låt sossarna, Lutti och Reinfeldt förfasa sig över omoralen, vi andra kan lugnt följa vår naturliga drift; Sex, fest och rock n roll. Precis som Andrew W.K.


0 Responses to “Moralpanik”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Om bloggen

  • En sjuksköterskas neuroser
  • Allt är generellt skrivet sÃ¥ att ingen kan röjas IRL.
  • E-mail: nursepunx@hotmail.com

Previous posts

Archives

Links


ATOM 0.3