Antibiotika


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Antibiotika är en av sjukvårdens grundpelare. Alla har vi i vämjelse tvingat ner pencillin som små och hurrat den dagen halsflussen kunde kureras med tabletter. Det första steget mot vuxenvärlden.

Medicinsk antibiotika
Det bästa med infektionssjukdomar är att de kan botas. Med undantag för vissa virus och bakteriestammar så biter antibiotika på det mesta. Standard behandlingen vid infektioner orsakade av Stafylokocker eller Streptokocker är intravenös terapi med Zinacef eller Ekvacillin. Utöver dessa finns det en uppsjö med outtalbara beredningar att spruta in i venerna beroende på vilken bakterie som livnär sig i kroppen. Kortfattat förstör antibiotika bakteriens cellvägg så att immunförsvaret kan sätta in dödsstöten. (Därav namnet anti liv.)

Social antibiotika
Snart exploderar avdelningen. En kommande babyboom kommer mutera tre systrar till föräldrar. Under metamorfosen planeras allt in i minsta detalj, nybyggda hus väntar på utfyllning och barnkläder hamstras. Med modern diagnostik tog en reda på könet för att kunna måla barnrummet i rätt färg. En av läkarna står också inför föräldraskapet. Systrarna är mer förväntansfulla än honom. Krasst konstaterar han att det roliga livet snart är över. Med tvivel ser han hur ett platoniskt förhållande väntar runt knuten. Systrarnas uppmuntran gör saken än värre. Att man får nya perspektiv och att barnen blir viktigare än en själv är en dåres försvarstal. In kärnfamiljen we trust, även om man har tre skilsmässor med lika många barn bakom sig.
Småbarns mammorna berättar med drömskt glansiga ögon om hur mysiga och gosiga deras barn är. De äldre mammorna vet bättre. De hatar sina tonåringar.
"Nu har skitungen ställt in en toarulle vid sängen. Så nu måste jag tvätta lakanen oftare. Varför måste de alltid spela köttflöjt i sängen för?”.
De vänder sig mot mig.
Kan du förklara?
Jag rodnar och börjar stamma fram något osammanhängande. Chockerad över ordvalet, samt att jag känner mig anklagad och avslöjad på samma gång.
De latenta budskapen i meningen är flera. Men jag nöjer mig med att det är en klockren sammanfattning av 14 års familjeliv. Det blir inte bättre än så. Cirkeln sluts vid de fläckiga lakanen.
Barn är kortfattat värre än kronisk MRSA, de är systemets värsta farsot, den främsta moroten till banklån och lönarbete.

Sexuell antibiotika
All sjukvårdspersonal som råkar sticka sig på kanyler eller får kontakt med patienternas kroppsvätskor kommer till oss på infektionskliniken. De ska vaccineras mot hepatit B och man tar lite leverprover på dem. En ambulanssköterska glömde handskarna när hon skulle plåstra om en misshandlad missbrukare. Inser försent och får händerna insmetade i blod.
Hon försöker gömma våndan och ångesten bakom en skämtsam fasad. Infektionssystern ger vaccinet och informerar torrt. Inkubationstiden för hepatit är sex månader. Så till dess att motsatsen är bevisad betraktas du som smittbärare även om risken för smitta är liten i ditt fall. Har du pojkvän?
Ja.
Då kommer erat sexliv fuckas up.
Alla skrattar åt ordvitsen. Ambulanssköterskan ser måttligt road ut.
Men livet har ju mer att ge än sex, fortsätter infektionssystern tröstande. Nu ser sköterskan helt knäckt ut.
Jaha, ni har inte skaffat barn än!


0 Responses to “Antibiotika”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Om bloggen

  • En sjuksköterskas neuroser
  • Allt är generellt skrivet sÃ¥ att ingen kan röjas IRL.
  • E-mail: nursepunx@hotmail.com

Previous posts

Archives

Links


ATOM 0.3