Strejk i Malmö


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Skratt mötte mig på jobbet. Sånt ger energi. Sedan kom ett "Vi pratade just om dig". Tröttheten hinner ikapp. "Tanten på rum 20 varnade oss för dig. Hon sa att du var en såndär otrogen karl". Mer skratt och nu även busvisslingar. Var aldrig käck med vaxproppstanter. Uppenbarligen missförstod hon min fråga om hon varit Gävle trogen och tolkat det hela som en invit. Äckel.
Onsdag är fruktdag på avdelningen. Landstinget bjuder till och utfodrar oss med banan, äpple och apelsin. Ibland även exklusiv frukt som vindruvor och persikor. Idag uteblev frukten och besvikelsen visste inga gränser. Ett högljutt muttrande mötte chefen i fikarummet. På kvällstidningssvenska rasade sjuksköterskorna. Chefen var helt sonika tvungen att hastigt ringa ner till köket och kräva in frukt till imorgon. Annars?
Som läget är nu på sjukhuset rymmer tålamodet inte fler droppar besvikelser.
Jag har påbörjat en kampanj om gratis frukt alla dagar i veckan, chefen ger mig kalla handen men överläkaren har slutit upp bakom kraven. Systrarna ger ett halvhjärtat stöd till kampanjen. De brinner mer för glass och daimtårta.

I Malmö blåser det upp till konflikt om betydligt allvarligare saker. Sjuksköterskorna på UMAS infektionsklinik har varslat om en endagsstrejk i protest mot nedskärningar och dålig arbetsmiljö (=dålig vård). Med spetsen riktade mot politikerna drar strejken igång 23/8;

"Bakgrunden är en längre tids påfrestningar på avdelningen bl.a. i form av nedskärningar, stor personalomsättning, många långtidsvikarier, ökad vårdtyngd, ökad mängd ansvarsuppgifter, materialbrist, en ökning av MRSA och tuberkulos, påtvingande av en ny schemamodell utan övertidsersättning och under hot om indragna tjänster, ändrade arbetstider, tidspress, brist på kontroll över den egna arbetssituationen etc."

Det är märkligt att politikerna vågar skära ner på infektionssjukvården. Behovet ökar konstant. Den senaste tidens hot om fågelinfluensa och SARS pandemier borde snarare leda till ökade investeringar. Socialstyrelsen leker inte katastrofrollspel utan anledning.
Politikernas kognitiva oförmåga gör mig rädd på riktigt.

Systrarna här i Gävle sken upp av nyheten. Till veckan författar vi ett stöduttalande. Det börjar äntligen röra på sig.

Externt
Mer om frukt och kamp här.


3 Responses to “Strejk i Malmö”

  1. Blogger gummo 

    Jag ser den här strejken främst som opinionsbildning.
    Ska bli väldigt intressant att se hur vårdförbundet och kommunal reagerar på protesten..

  2. Anonymous Anonym 

    Jag vill hurra för din blog! Du skriver otroligt skickligt! Hurra hurra hurra!

  3. Anonymous Anonym 

    Hälsa chefen att på Eniro118118 här i Gävle bjussar chefen på frukt tre dagar i veckan. Vid påsk och annat så kan det tillochmed bli två korgar någon dag. Ja, hälsa chefen det. Trodde sjukhus höll på med att få folk att vara så friska som möjligt. :)

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Om bloggen

  • En sjuksköterskas neuroser
  • Allt är generellt skrivet sÃ¥ att ingen kan röjas IRL.
  • E-mail: nursepunx@hotmail.com

Previous posts

Archives

Links


ATOM 0.3