I don´t see the logic in downsizing


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



När det sker misstag i vården skriver vi avvikelserapporter om vad som har hänt, vilka är inblandade och vilka oönskade konsekvenser som orsakades av händelsen. Första dagen på jobbet gav jag en injektion till fel patient. "Fram med rumpan". Högg in kanylen och pressade in medicinen enligt konstens alla regler. Patienten måste trott att allt var under kontroll även om han säkert tvivlade. Det är som när man är hos frisören. Respekten för auktoriteter (frisörer, konduktörer och vårdpersonal) gör att man aldrig vågar protestera. Inte ens när saxen sakta demonterar ens tålmodigt utsparade hår till en Spock potta. Inte ens då vågar man protestera. Trots att man bett om popfrisyr eller tidig Elvisrockabilly. Saxen klipper och klipper, man sitter tyst och tror att frisören har en plan. Men de bara fortsätter att klippa, kletar in lite vax, blåser med fönen och skinnar en på stålar. Samma undergivenhet har patienterna mot oss. De tror att vi har koll.
Man inser misstaget, imploderar i ångest, och skriver ihop en avvikelserapport.
I mitt fall var det en injektion B-vitamin som var ämnad till den uttorkade alkisen i sängen bredvid. Ingen skada skedd, förutom den totala massakern av min självkänsla.

Nu när nedskärningarna närmar sig skrev jag en avvikelserapport riktad mot landstingsledningen. Lika bra att börja anmäla de skyldiga innan konsekvenserna av deras nedskärningar blir ett bittert; vad vad det vi sa?
Runt 4000 patienter uppskattas dödas av sjukvården varje år. Den viktigaste förklaringen till detta är personalbrist. Nedskärningar mördar.
När upptäcktes avvikelsen?
I och med att landstingsledningens aviserade att
160 personer ska få sparken på presskonferensen den 20/1

Vilka konsekvenser får händelsen?
Försämrad vård för patienterna och försämrad
arbetsmiljö för personalen och tokångest hos oss som blir
varslade

Vad skulle kunna göras för att undvika händelsen?
Upphäv omedelbart beslutet om att skära ner på personal

Det ska bli intressant att se hur avvikelsen hanteras av ledningen. Antagligen strimlas den i papperstuggen. Tacka därför gud för faxen! Hunter S Thompson hade helt rätt i att faxen är det främsta inom all kommunikation. Med några knapptryck beemar avvikelsen iväg till lämplig mottagare på sjukhuset, om och om igen, överallt. Precis om i Star Trek.
Förövrigt är nedskärningsplanerna ren och skär Sci-Fi.


0 Responses to “I don´t see the logic in downsizing”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Om bloggen

  • En sjuksköterskas neuroser
  • Allt är generellt skrivet sÃ¥ att ingen kan röjas IRL.
  • E-mail: nursepunx@hotmail.com

Previous posts

Archives

Links


ATOM 0.3