Esprit d'escalier


E-mail this post



Remember me (?)



All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...



Pjuff. Så vart det. En liten kinapuff sen var det tyst.
Avdelningsmöte. Chefen öppnar med citat från MBL; Det är jag som har rätt att leda och fördela arbetet. Passar det inte så förflyttas ni. Det är fakta.
De som byggt upp ett svar på tal punkterades och alla sjönk degigt lite djupare ner i soffan.
För säkerhets skull bedyrade chefen vår brukbarhet, det finns arbetslösa sjuksköterskor som vill åt era jobb. Inget tjafs, hålla käften och lyssna.
En kort ultimatum. Antingen jobbar ni alla sex nätter var eller så måste si och så många jobba 50% dag och dito natt. Två veckors betänketid, sedan börjar ett nytt avtal gälla, ett avtal där OB tilläget för nattarbete skrotas tillförmån för lite arbetstidsförkortning. Det är ett bra avtal, det råkar bara slumpa sig så att just vi på våran avdelning förlorar på det. Attans.

Mötet avslutas. Skulle ni ha ett fackligt engagemang så skulle det inte behöva bli så här.
Chefens klarsyn igen. Det stämmer, de flesta på vår avdelning är oorganiserade och fackombuden lyser med sin frånvaro. Det finns inte ens ett skyddsombud och vi står dagligen med bakterier och kemikalier upp till halsen = tryggt.

Tiden efter chefens monolog störs av en gnagande irritation över all vass ironi och syrliga kommentarer som gick till spillo. Stubinen till smällaren brann av, baktände och sedan breder sig en lång tystnad ut över allt vemod. Tyst jobba på.


4 Responses to “Esprit d'escalier”

  1. Anonymous Anonym 

    Arbetsmiljölagen kap 6 §2: SKYDDSOMBUD:
    "På arbetsställe, där minst fem arbetstagare regelbundet sysselsättes, skall bland arbetstagarna utses ett eller flera skyddsombud. Skyddsombud skall utsers även på annat arbetsställe, om arbetsförhållandena påkallar det. För skyddsombud bör ersättare utses.

    Skyddsobmud utses av lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns ej sådan organisation, utses skyddsombud av arbetstagarna.

    För arbetsställe där skyddskommitte som avses i 8§ inte har tillsatts får lokal avdelning av förbund eller med sådan avdelning jämförlig sammanslutning av arbetstagare utse skyddsombud utanför kretsen av arbetstagarna på arbetsstället (regionalt skyddsombud). Rätten att utse regionalt skyddsombuf gäller endast om avdelningen eller sammanslutningen inte har någon medlem på arbetsstället. (lag 1989:960)"

    Utse skyddsombud för 17!Skyddsombudet verkar för såväl fackanslutna som ej fackanslutna. Skyddsombudet skall utbildas och registreras hos arbetsmiljöverket.

    Låt inte arbetsgivarna trampa på er! Läs in er på arbetsrätten - arbetstidslagen, förtroendemannalagen, arbetsmiljölagen osv. Det finns bra kommenterade texter om lagspråket känns tungt (det är det för de flesta av oss).

    /Arbetsmiljöentusiast

  2. Blogger gummo 

    oj! tack.. ska genast dryfta detta med systrarna!

  3. Anonymous Anonym 

    För att ett nytt arbetsavtal med förändrade tider/ersättning skall gälla måste väl ändå ett lokalt avtal skrivas mellan arbetsgivaren och facket? Eller har jag helt fel. Och om ni inte har någon förtroendevald på avdelningen så kanske det finns på kliniken, divisionen eller sjukhuset som kan hjälpa er.

    För övrig så förstår jag er känsla när det kommer till chefernas hot med "om det inte passar så är det bara att gå. Vi kan alltid nyanställa." Fy! Att man inte funderar på vad erfarenhet och kompetens betyder för vården. Nä, vi är utbytbara delar i ett maskineri. BLÄ FÖR LANDSTINGET!!!

  4. Anonymous Anonym 

    Undrar vilka som tjänade på det nya nattavtalet? Jag har inte träffat någon, kanske det enbart var landstinget som fick mer pengar på det?

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


Om bloggen

  • En sjuksköterskas neuroser
  • Allt är generellt skrivet sÃ¥ att ingen kan röjas IRL.
  • E-mail: nursepunx@hotmail.com

Previous posts

Archives

Links


ATOM 0.3